pondělí 12. ledna 2015

Budoucnost sporttesterů - Garmin vívoactive

Technologický vývoj jde stále dopředu a myšlenky na chytré věci, které se zdály hudbou budoucnosti se začínají objevovat na běžném trhu. Navíc za dostupnou cenu. Funkce se snoubí s designem a pryč je doba, kdy byl sporttester obrovským nevzhledným závažím na zápěstí. Mrkněte na nabitou novinku od Garminu, na kterou se můžete těšit v létě 2015.

Garmin vívoactive
Elegantní sporttester pro běh, kolo, plavání, golf, turistiku, stejně jako monitor denní aktivity a fitness tracker s notifikacemi z telefonu...ano!


Upozornění předem: Pokud by vám můj pohled připadal příliš nadšený, pak ano, přiznávám se, já se do nich zamilovala...

Hodinky - design - zařízení
V roce 2014 Garmin představil triatlonové hodinky Garmin 920xt a po dlouhé době se vrátil k hranatému designu. Vívoactive jdou však ještě dál. Jsou téměř čtvercové. A úplně jiné než běžné sporttestery. Tváří se jako běžné hodinky. Elegantní, lehké, ultratenké, a přesto nabité funkcemi. I když mám možnost testovat jen prototyp, nechci je dát z ruky :-)!

Hodinky jsou dotykové, s barevným displejem, který reaguje perfektně a nemá problém ani v -14°C, ani při ovládání v rukavicích. Čitelnost na slunci, v přítmí, pod vodou je perfektní. Na displeji naleznete tlačítko zpět, tlačítko ovládání menu a po stranách hodinek najdete na každé straně jedno tlačítko. Levé slouží k zapnutí/vypnutí a osvětlení a pravým se dostanete do Menu hodinek a spouštíte/zastavujete aktivity.

Bonusem bude velké množství barevných pásků (silikon i kůže), které můžete u hodinek vyměnit. Zakoupený sporttester se bude dodávat ve 2 barvách - černé a bílé. Díky své eleganci si je tedy můžete vzít jak do práce, tak hned z práce na své sportovní aktivity. Pojďme se jim podívat pod kapotu :-).


Co se skrývá uvnitř...
Jednoduše posunujte displejem zleva/doprava/zprava/doleva...

Fitness tracker - monitoring denní aktivity - hodinky zobrazují nachozený počet kroků, vzdálenost, spálené kalorie a také notifikace týkající se dosažení vašeho cíle v počtu nachozených kroků. Pokud se budete málo hýbat, zavrní na zápěstí s notifikací Move! Když půjdete spát, přes menu se přepnete do spánkového režimu, a hodinky budou monitorovat kvalitu vašeho spánku.

Propojte sporttester s telefonem (Bluetooth 4/BLE/Bluetooh Low Energy) a v klidu telefon "odložte", neboť všechny nezbytné informace budete mít na zápěstí:

Weather - počasí synchronizované z webu Accuweather (neměla jsem možnost otestovat)

Music Controls - jednoduché ovládání hudby v telefonu

Virb - ovládání kamery Virb (neměla jsem možnost otestovat)

Calendar - události, které jste si naplánovali

Notifications - notifikace hovorů, zpráv, Facebooku, všeho co se objeví ve vašem telefonu a co povolíte s možností nastavení, kdy a jak se notifikace mohou zobrazovat (např. zakázání notifikací v průběhu sportovních aktivit)

Tohle samo o sobě už vydá za slušnou výbavu hodinek, ale teď to teprve začne, zmáčkněte tlačítko na pravé straně hodinek a dostanete se do Menu sporttesteru, které nenabízí jeden sport, ani dva, ale rovnou běh, kolo, plavání, golf a turistiku. Vyberte si co chcete dělat, klikněte na daný sport a vzhůru do toho.

Běh: Při kliknutí na barevnou ikonu sportu se zobrazí připravená obrazovka s předvolenými údaji aktivity a na horním notifikačním panelu bliká vyhledávání GPS, vyhledávání propojených senzorů, bar stavu nabití baterie a hodiny. Ve chvíli kdy sporttester najde GPS vyskočí notifikace Press Start. Tlačítko na straně hodinek slouží k zapnutí, stopnutí aktivity. A aktivitu uložíte kliknutím na displeji na volbu Save. Geniálně jednoduché :-)!

Sporttester pro většinu aktivit nabízí 3 volitelné obrazovky, přičemž na prvních budete nejspíš hledat informace o celkovém čase aktivity, vzdálenosti a tempu, druhá obrazovka nabízí tyto informace pro nastavené "kolo" a třetí se zabývá tepovou frekvencí. Ale nastavení je na vás. Pro přesun mezi obrazovkami stačí ťuknout do displeje :-).
Hodiny samozřejmě podporují připojení všech potřebných senzorů jako hrudního pásu (testování s pásem Garmin Premium) a Footpodu.

Pokud si chcete manuálně "mačkat" kola, slouží k tomu na displeji šipka zpět. Menu na displeji umožňuje nastavit: Data screens, Alerts, Laps, Auto Pause, Auto Scroll, Background color, Systém Settings (Sensors, Bluetooth, Alarm, System).

Ráda bych se zastavila u Alertů, protože obsahují i nové upozornění, které mne velmi bavily - Custom - Drink, Eat, Turn Around, Go Home - přičemž tyto notifikace si můžete nastavit jak na čas tak na vzdálenost). Samozřejmostí jsou i další Heart Rate, Run/Walk (báječná funkce nejen pro začínající běžce, tzv. funkce "Indián"), Pace, Time, Distance, Cadence.

Při spuštěné aktivitě si navíc můžete přepnout na čtvrtou obrazovku, kterou je obrazovka Back to start, která se bude hodit zejména ve chvílích, kdy se ztratíte, nebo abyste měli představu, kterým směrem je místo, kde jste aktivitu začínali (nezobrazuje se, pokud máte aktivitu bez GPS).

Mé testovací prototypové hodinky s první testovací verzi software neměly historii aktivit, tedy ve chvíli, kdy jsem ukončila aktivitu kliknutím na Save se zobrazila informace, že detaily aktivity naleznu ve svém účtu Garmin Connect sloužícím pro detailní analýzu naměřených hodnot. Synchronizace aktivit ještě nebyla hotová, aktivity se ukládaly pouze na disk hodinek, a tak jsem aktivity synchronizovala manuálně přes kabel. Nepochybuji, že jakmile Garmin svou novinku pustí do světa, vše bude fungovat na první dobrou :-).

Aktivita běhu z hodinek Garmin vívoactive v rozhraní Garmin Connect.
Kolo: Kolo jsem měla možnost testovat na vánočním dárku mého muže - cyklotrenažeru. Společně se snímačem rychlosti a kadence Garmin GSC 10 jsem téměř každý druhý den usedala v teple domova na kolo, aby mi hodinky elegantně hlásily všechny potřebné informace od délky aktivity, přes rychlost, ujetou vzdálenost, a díky HRM také srdeční tep. Při "regeneračních vyjížďkách" u kterých jsem si četla bylo fajn nastavit alerty na minimální rychlost, nicméně většinou jsem měla spíše problém, že jsem jela rychleji. Krásné večery na kole. Hodinky ocenil také můj muž, který technickým a dotykovým věcem příliš neholduje. Nejdřív byl nedůvěřivý, druhý den už přišel, jestli by si je mohl zase půjčit a po aktivitě hned chtěl vše stáhnout do "Garminka" (Connect), kde studoval jak jeho jízda probíhala.

Relax na kole změřený přes Garmin vívofit s analýzou v Garmin Connect.
Plavání: Přijdete k bazénu, nastavíte v hodinkách jeho délku a hurá na trénink. Hodinky fungují jako plnohodnotný plavecký sporttester, přičemž na displeji zobrazují délku aktivity, uplavanou vzdálenost a následně po synchronizaci vyhodnotí i plavecký styl, záběry, SWOLF... paráda. V bazénu není problém s ovládáním, data jsou perfektně čitelná, po každém uplavaném bazénu se hodinky rozsvítí, tedy na otočce pod vodou se dá lehce mrknout, jak jste na tom s časem i uplavanou vzdáleností. A kolik lidí se vás zeptá, co to je za nádherné hodinky... :-)

Analýza plavání v Garmin Connect na základě změření přes Garmin vívoactive.

Turistika (Walk): Jdete na výlet? Výdrž baterie je podle informací 10 hod. s GPS (3 týdny bez GPS - výdrž jsem netestovala, vzhledem k manuální synchronizaci přes kabel, kdy se sporttester dobíjel). To je na celodeňák naprosto v pohodě a když se ztratíte, s Back to Start jste v pohodě.

Golf: K této aktivitě nemohu nic napsat, neboť jí neholduji, tak mrkněte co píšou jiní.

Find my Phone - jednoduchá fíčura, kdy si tak zvyknete na hodinky, že přestanete používat svůj telefon, a pak je občas problém jej najít. Ale vzhledem k dosahu BLE (cca 100 m na otevřeném prostranství) stačí na hodinkách kliknout na Find my Phone, a pokud bude telefon v okolí, začne zvonit a vy jej podle toho jednoduše uslyšíte/najdete. Pokud ne, pak je buď vypnuté Bluetooth, nebo máte pravděpodobně problém...

Nastavení: Sensors - spárujete s hodinkami používané senzory, Bluetooth - spárujete s hodinkami telefon, Alarm - vibrační budíček s opakováním, Systémová nastavení (jazyk, hodiny, podsvícení, vibrace, jednotky, USB mód připojení, kalibrace kompasu, reset do výrobního nastavení, softwarové update, O zařízení)

Součástí balení jsou hodinky s nabíječkou, která slouží také pro synchronizaci dat (pozor na její magnet, který přidržuje hodinky v požadované poloze, magnet je skutečně silný a rád chytá vše kolem). V druhé verzi budou dostupné navíc s hrudním pásem.

Co mne na hodinkách bavilo a proč si myslím, že je budete chtít i vy:
- design
- komplexnost (monitor denní aktivity společně s monitoringem všech sportů, které potřebuji - běh, kolo, plavání)
- notifikace z telefonu - na každé zapípání už neběžíte k telefonu, ale mrknete do hodinek "o co jde"
- bezproblémové ovládání
- avizovaná cena $249.99 USD / 6.990 Kč bez HRM, 8.390 Kč s HRM

Vlevo Garmin 220 s nabíječkou, vpravo prototyp Garmin vívoactive s nabíječkou
(vívoactive nebude vyráběn v kompletně bílé barvě jako na fotografii, ale s černou čelní stranou viz. úvodní obrázek)
Na co se těším:
- až mi budou říkat Paní :-)
- Garmin na svých produktech pracuje a těším se na další vylepšení co přijdou
- Connect IQ - doplňkové aplikace, které jsou programované pro všechna novější podporovaná zařízení Garmin, díky kterým můžete svůj sporttester ještě více "vytunit" - aktuálně testoval DC Rainmaker.

Poznámka: Prototyp kompletně bílého sporttesteru, se mi dostal do rukou před Vánoci 2014 v první softwarové verzi s různými chybičkami k doladění (testováno s Samsung Galaxy S4/iPhone 4S - přičemž notifikace a ovládání se mi podařilo rozběhnout pouze na Androidu. Jednalo se o testovací prototyp i testovací software hodinek!!!), a provázel mne 50 hodinami tréninků do cca poloviny ledna.

Prezentační stránky vívoactive

Videoprezentace:

Technické specifikace vívoactive převzaté ze stránek Garmin:
Physical dimensions: 1.72" x 1.52" x 0.32" (43.8 mm x 38.5 mm x 8.0 mm)
Display size: WxH 1.13" x 0.80" (28.6 mm x 20.7 mm)
Display resolution: WxH 205 x 148 pixels
Touchscreen/Color display
Weight: Without bands: 18.0 g (0.63 oz); With bands: 38.0 g (1.34 oz)
Battery: Rechargeable lithium battery
Battery life: Up to 3 weeks (10 hours in GPS mode)
Water rating: 5 ATM
GPS-enabled
GLONASS
Smart notifications (displays email, text and other alerts when paired with your compatible phone)
Vibration alert
Music control
Find my phone
VIRB® control

Cycling Features
Bike speed/cadence sensor: Yes (optional)

Running & Cycling Features
Heart rate monitor: Yes (optional)
Pace alert (triggers alarm if you vary from preset pace)
Heart rate-based calorie computation
Calculates calories burned

Swimming Features
Pool lap recognition

Golfing Features
Measures shot distance (calculates exact yardage for shots from anywhere on course)
Yardage to F/M/B (distance to front, middle and back of green)
Yardage to layups/doglegs

Activity Tracking Features
Step counter
Auto goal (learns your activity level and assigns a daily step goal)
Move bar (displays on device after a period of inactivity; walk for a couple of minutes to reset it)
Sleep monitoring (monitors total sleep and periods of movement or restful sleep)
Garmin Connect®
Garmin Connect™ compatible (online community where you analyze, categorize and share data)
Automatic sync (automatically transfers data to your computer)

Additional
Pairs with your smartphone to gently vibrate and display alerts for incoming calls, texts, emails and calendar items plus notifications from social media and other mobile apps.
On-device data fields/screens: Daily step count, goal countdown, inactivity timer, distance, calories, time of day/date, heart rate*, bike speed*, VIRB® action camera/remote*, music player controls*
Supports heart rate and heart rate zone: Yes (when used with an ANT+ heart rate monitor)

Garmin.cz už nabízí předobjednávky a já stojím ve frontě!

Další info: DC Rainmaker a Runner_CZ

3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jsou fakt Libový, Mirku. Těším se ve čtvrtek ;-)

      Vymazat
  2. Bude někdo takhle testovat i ty nový Fénixy? Ty mě zajímají ještě víc ;-)

    OdpovědětVymazat